Andelasagne – LCHF versionen

Jamie Oliver har kreeret en andelasagne. Den måtte jeg prøve at lave! Uden stivelse fra melet i bechamel-saucen og brødkrummerne på toppen.

Da jeg så tilmed havde fået en kæmpe-and fra én af mine søde kunder i julegave, måtte denne ret altså afprøves. Jeg har lavet en dobbelt-portion, så er der mad til mange dage (inkl. gæster) og/eller til fryseren.

2015-02-14 18.18.43

Ingredienser:

Jamie Oliver siger ca. 8 portioner: (Vi var 6 personer om ét fad, nogle spiste mere end andre, men alle blev mætte). Hvis du er i tvivl, om der er nok, så lav en dejlig frisk grøn salat til.

  • 1 and, ca. 2 kg
  • Olivenolie
  • 4 hvidløgsfed
  • 30 gr frisk merian (du klipper bare småt direkte i retten, hvad du synes)
  • 800 gr frisk eller frossen spinat. Synes at den frosne er nemmere at håndtere
  • Muskatnød. Smag dig frem. Smagen må ikke være overdøvende.
  • 1 løg
  • 2 gulerødder
  • 2 bladselleri-stænger
  • 200 ml rødvin. Jamie siger Chianti Classico og så kan du jo passende nippe et glas vin alt imens du tilbereder retten :-). En billigere vin kan sagtens gøre det
  • 2 dåser flåede tomater + evt. lidt vand
  • 2 laurbærblade
  • Havsalt og sort peber
  • 40 gr reven parmasanost

Lasagneplader – LCHF-style:

  • 4 æg
  • 125 gr Philadelpia ost
  • 5 store spsk loppefrøskaller (HUSK)
  • 1 tsk oregano

Bechamelsauce – LCHF-style:

  • 3 dl fløde
  • 100 gr revet ost, f.eks. flødehavarti
  • 1 tsk stødt muskatnød, eller du river frisk nød direkte ned i retten.
  • salt og peber

Rasp – uden brød. Det er en udfordring !:

  • Rosmarin. Gerne frisk, hvis du kan få fat i det
  • Andeskindet + måske en anelse andefedt. Se afprøvning længere nede her på bloggen

Fremgangsmåde:

Vi starter med anden:

  •  Forvarm ovnen til 180 gr
  • Den rensede and i et fad. Smør anden godt ind i olie, godt salt og sort peber
  • Steges i ca. 2 timer, så du har en and med gyldent og sprødt skind. Låret skal kunne løsne sig let.

2015-02-14 13.13.50

  • Dræn fadet for fedt og hæld det over i en skål. Skru varmen ned til 150 gr
  • Lad anden afkøle. Lav imens lasagne-pladerne
  • Fjern alt skind fra anden og placer det i food-processoren
  • Pil alt kødet fra anden og op i en skål, findel gerne kødet en anelse, så der ikke er for store “klumper”

Mens anden køler, laves lasagne-pladerne:

  • Pisk æggene luftige
  • Tilsæt Philadelpia ost, HUSK og oregano og pisk videre, så der ikke er klumper i dejen.
  • Kom dejen over på en bagepapir-beklædt bageplade og fordel dejen jævn over hele pladen.
  • Kom bagepladen i ovnen og bag dejen i ca. 13-15 min.
  • Der bliver af denne dej 1 til 2 lag af lasagneplader (selvfølgelig afhængig af, hvor meget du deler pladen over). Jeg synes, at det er passende, at dele dejen i 4 dele = 2 lag. LCHF-lasagneplader er meget mere mættende end pasta-plader. Vælg selv, om du vil bage endnu en portion.

Vi går videre med spinat”laget” og ande-ragouten (-saucen):

  • Pil 2 fed hvidløg og skær i tynde skiver
  • Opvarm en pande med god varme, tilsæt lidt andefedt og merian. Steg hvidløgene indtil de er gyldne
  • Tilsæt spinaten og muskatnød og steg i 15 min. eller indtil spinaten er faldet sammen og alt vand er fordampet. Smag til. Sæt til side, mens lasagnesaucen laves.
  • Pil/skræl løg og gulerødder. Hak løg, gulerødder og selleri groft.
  • Opvarm en stor gryde på middelvarme med lidt andefedt. Tilsæt løg, gulerødder, selleri og 2 fed presset hvidløg.
  • Steg i ca. 20 min. Rør jævnligt rundt. Grøntsagerne skal blive næsten karameliseret.
  • Tilsæt Chiantien, skru op for varmen, og lad rødvinen koge væk.
  • Tilsæt den “revne” and og dåsetomater og laurbærblade. Virker ragouten for tør, kan der tilsættes ekstra dåsetomater eller lidt vand
  • Rør godt rundt og lad retten simre for svag varme i ca. 1 time
  • Smag til med salt, peber og måske lidt mere krydderi.
  • Når sovsen er færdig, tilsættes parmasan ost

Så går vi til behamel-saucen:

  • Giv fløden et hurtigt opkog i en kasserolle og lad osten smelte heri.
  • Tilsæt muskatnød, forsigtig med mængden. Smag til
  • Tilsæt salt og peber efter smag
Bechamel-sauce, spinat, ande-ragout og (rasp) fedtegrever:

2015-02-14 16.43.28

Nu kan vi endelig samle lasagnen og ovnen tændes på 180 gr.:

  • Lasagnepladerne skæres i 2-4 stykker. Mindre stykker, hvis du vil have flere lag.
  • Start med at hælde et godt lag spinat-blanding i et smurt ildfast fad, ca. 25 x 30 x 8 cm
  • Dernæst et lag bechamel-sauce
  • Dernæst et lag ande-ragout
  • Dernæst lasagnepladerne – eller de fordeles mere jævnt. Eller du har måske bagt 2 plader, så fordeles de selvfølgelig jævnt i retten
  • Du starter forfra med et lag spinat, bechamel-sauce og ande-ragout
  • Til slut et godt lag parmasan-ost. Riv gerne osten direkte hen over retten. Så bestemmer du selv, hvor tykt laget skal være.
  • Bag retten i ca. 40 min. eller til det hele er gyldent og boblende.
  • Lad retten hvile i ca. 20 min. inden servering. Imens laver du “raspen”

“Rasp” efter Jamie Olivers metode, se min afprøvning nedenunder:

  • Rosmarin, andeskindet og lidt andefedt kommes i foodprocessor og findeles (Jamie tilsætter hér 200 gr brød). Det gør jeg så ikke 🙂
  • Steg det hele på en pande, indtil det er gyldent og sprødt
  • Server som “side-order” og lad hver enkelt drysse over deres egen portion

Min afprøvning af “raspen”, som så blev omdøbt til fedtegrever i stedet 🙂

  • Jeg stegte det finthakkede skind og fedt på panden. Efter min mening alt for voldsomt med fedt.
  • Jeg hældte hele balladen oven på en avis, dækket med køkkenrulle, så det meste af fedtet blevet suget væk.
  • Dernæst det resterende på panden igen. Hold godt øje! Det går stærkt, og det smager ikke godt branket.
  • Op på et nyt stykke køkkenrulle/avis/køkkenrulle, så fedtet igen suges væk.
  • SÅ du behøver altså ikke at tilsætte ekstra fedt til andeskindet.
  • Afkøles og så har du herlige, sprøde fedtegrever 🙂

2015-02-15 14.05.19

Konklusion af ande-lasagne, LCHF-“ficeret”:

Retten smager forrygende ! Det er et større stykke arbejde, men det hele værd. Lav gerne retten til gæster (mine gæster var vældigt glade for maden :-)) – og hvis du har en stor and, så lav dobbelt-portion, fordelt på 2 fade, og læg evt. den ene i fryseren til dejlig nem mad en anden dag.

Vil du se, hvad jeg har lavet af de allersidste anderester ? Tjek bloggen under “rester” om et par dage.

Lær at lave mad hos Vibs!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *