Det er sjældent, at jeg laver søde sager i køkkenet. Jeg hælder mere til grøntsager, fedt og proteiner. Men indimellem må der gerne være noget i den sødere ende og jeg elsker vafler, ost og hindbær. I de “gode” gamle sukker- og stivelsesholdige dage var en ostemad med syltetøj ovenpå ren nydelse! Disse vafler måtte tøserne også bare smage som (en solid) dessert!
TIP Jeg smører altid mit vaffeljern med en form for fedtstof (smeltet smør eller kokosolie). Fedtstoffets art afhænger af, om det er en mad-vaffel eller til en sødere en af slagsen. Jeg har et dyrt vaffeljern, men jeg synes alligevel altid dejen har tendenser til at hænge fast i jernet uden smørelse.
TIP Brug gerne disse vafler til en ekstra lækker morgenmad/brunch i weekenderne.
Ingredienser til vaflerne:
- 4 æg
- 150 gr hytteost 4%
- 0,5 dl piskefløde
- 1 spsk sukrin, sukrin Gold eller kokossukker. TIP: Hvis du bruger kokosfibre i dejen, så lad være med at sukre dejen for meget. Kokosfibre er søde i sig selv.
- lidt vaniliepulver
- 1 dl pofiber eller 4 spsk kokosfibre (jeg brugte kokosfibre, da jeg har rigeligt af det i køkkenskuffen)
- Smørelse til dejen
Ingredienser til fyldet:
- ca. 125 gr hindbær
- skal af 1/2 økonologisk lemon
- 1 spsk lemonsaft
- 2 spsk smør
- 1 tsk kokos-sukker eller smag dig frem. Jeg synes ikke, at hindbærrene skal være oversøde
- 1 pakke god fed brie (ca. 100 gr)
Fremgangsmåde til bagning af vaflerne:
- Blend æg og hytteost, så alle klumper fra hytteosten er væk
- Tilsæt resten af ingredienserne og blend grundigt igen
- Lad dejen hvile 5-10 min. så fibrene suger noget af væsken
- Opvarm vaffeljernet til middelvarme
- Smør evt. vaffeljernet med smeltet smør
- Steg dine vafler i vaffeljernet. Jeg plejer at holde øje med om der kommer damp ud af jernet. Kommer der minimal damp ud, er vaflerne færdige
- Sæt vaflerne til side, klar til fyldet
Fremgangsmåde til fyldet og færdiggørelse af retten:
- Læg tynde skiver brie oven på halvdelen af de varme vafler
- På panden smeltes smør og sukker
- Når smørret er ved at være brunt og sukkeret er smeltet, tilsættes hindbær, lemonsaft og -skal
- Rør hele tiden i blandingen indtil det bliver syltetøjs-agtigt. Det tager ca. 10-15 min.
- Grill nu den ene halvdelen af vaflerne med brien ovenpå i ovnen til osten er blød og smeltet og vaflerne en anelse sprøde. Hold godt øje, så du ikke brænder vaflerne!
- Ud af ovnen og læg syltetøjet ovenpå osten. Den anden halvdel af vaflerne ovenpå
- Læg de samlede vafler på en pande og steg/”grill” 1-2 min. pr side
TIP: Vaflerne spises bedst med det samme. Jeg tester dem ved at lune dem let i ovnen inden spisetid, da jeg som sagt skulle have dem med til tøserne.
Velbekomme 🙂