Kursister i arbejde hos MadMedVibs: Kylling m/fyld af oliven og yaconsirup i Römertopf og skøn dampet broccoli

2 søde unge mænd fra Jylland, som tilfældigvis også er gæster i min Vibs B&B, fik et lynkursus i sund kost. Kunne ikke helt holde ud at se, at de hele tiden spiste junkfood 🙂 Der må simpelthen noget sund kost indenbords, når man arbejder i så mange timer, som de gør !
Valget faldt på et let tilberedt måltid bestående af en god kylling (ikke den frosne, som jeg så i frysedisken til 29 kr. – jeg er sikker på, at der kun var ben tilbage, når den først var tilberedt!!) og dampet broccoli. Kyllingen blev til gengæld, under skindet, fyldt med en god blanding af bl.a. oliven og yacon sirup. Broccolien blev dampet – og ikke udblødt ! – og dryppet med en god pesto. Se TIP. 2015-09-01 20.58.32 Kylling i römertopf med yaconsirup og oliven. Dertil dampet broccoli, dryppet med pestoIngredienser til kyllingen:
  • 1 stor god kylling
  • 2 spsk yacon sirup
  • 2 spsk eddike. Jeg havde hvidvinseddike i køleskabet
  • 1,5 dl grønne oliven uden sten. Jeg brugte, hvad jeg havde af rester i køleskabet
  • 4 fed hvidløg
  • 5-6 dråber fishsauce
  • salt og peber
  • skal og saft af 1 lemon
Ingredienser til tilbehør:
  • 1 helt broccoli
  • salt og peber
  • smør til at lægge ovenpå den færdige broccoli (opdagede så i sidste øjeblik, at jeg var udgået for smør til at lægge oven på den færdigkogte broccoli, så jeg brugte rester af min pesto – klik her for opskrift
  • 1 par solmodne tomater som tilbehør, gør heller ingen skade 🙂
Fremgangsmåde:
  • Rens kyllingen grundigt og dup den tør
  • Hak oliven meget fint
  • Hak hvidløg meget fint
  • Pisk sirup, eddike, oliven, hvidløg og fishsauce grundigt sammen
  • Løsn forsigtigt skindet på kyllingen, så det slipper kødet.  Du stikker fingrene ind, der hvor halsen har siddet og løsner forsigtigt, helt ind under lårene også
  • Smør nu forsigtigt sirup-olivenblandingen inden under brystskind og -lår
  • Læg kyllingen i römertopfen og fyld vand på til vandet står lidt under halvvejs op af siderne af kyllingen
  • Drys salt og peber henover
  • Læg låg på og sæt den i en kold ovn
  • Stil temperaturen på 225 gr og giv kyllingen 1 1/2 time
  • Riv lemonskallen og pisk sammen med lemonsaften (bruges til at dryppe kyllingen med, når den er færdig)
  • Når der er gået 1 times tid med at stege kyllingen, tilberedes broccolien:
  • Skyl broccolien grundigt
  • Skær broccoli-hovederne i mundrette bidder
  • Skær broccoli-stænglerne i meget små stykker (ingen grund til at smide dem ud!)
  • Tag en stor pande frem, fyld med vand, og et nip salt
  • Lad vandet komme i kog
  • Når vandet koger, tilsættes broccolihoveder og de småtskårne stængler
  • Kog i ca. 3-4 min. – når du tjekker med en skarp kniv, skal de være akkurat møre
  • Hæld broccolien over i en si og damp af et par minutter
  • Hæld broccolien tilbage på panden
  • Drys med lidt salt og peber
  • Tag straks af varmen efter ca. 1/2 min.
Servering:
  • Del kyllingen, som du nu vil servere den, i lår, bryst, vinger. Kyllingen falder fra hinanden, så det er herligt nemt.
  • Dryp kyllingen med lemonsaft og – skal
  • Tilsæt broccolien en smørklat eller pesto

Voila ! Der er serveret 🙂

TIP:

Der danner sig en absolut pragtfuld suppe i römertopfen, når kyllingen er færdigstegt. Den gemmer du selvfølgelig i fryseren til en fantisktisk suppe eller en lækker sauce en anden god gang.

Selvfølgelig kogte madmor hér suppe af benene. 🙂 Intet går til spilde. Fonden ryger i fryseren til en anden god gang.

Hurtig opskrift: Hæld benene (+evt. kødrester) i en gryde, tilsæt vand, så det dækker benene. Kog benene 1 times tid. Har du grøntsagsrester i form af løg, hvidløg, gulerødder, selleri, laurbærblade m.v.: Så put det endelig ned til suppen – det giver skøn smag!

Lær at lave Mad Hos Vibs – se her

1 Comment

  1. nickolaj munk says:

    Fantastisk godt måltid du fik undervist os i ! 🙂
    Vi siger mange tak for den gode mad og service du gav os!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *