LCHF grøntsags-oste boller – kreeret ud fra resterne i køleskabet

Jeg nænner jo aldrig at smide mad ud. Det er for dyrt og også ressouree-spild ! Jeg havde en del rester fra weekendens madlavning af både hokkaido suppe og chokoladekage – se her for opskrifter og her. En bolle i fryseren kan altid redde én fra sulten. Supplér gerne med masser af grøntsager og lidt protein i form af skinke/kyllling/ost. Bollerne blev lette, luftige og lækre 🙂  Se endvidere TIP.

2015-10-26 17.41.06 LCHF grøntsagsboller

Jeg havde dette i køleskabet – og har altid HUSK (loppefrøskaller), pofiber og sesam-mel m.v. i køkkenskuffen – og der bliver til en pæn stor portion:
  • 2 gulerødder
  • 3 løg
  • 3 fed hvidløg
  • 1 1/2 rød chili
  • 140 gr rød cheddar ost
  • 2 spsk creme fraiche 38%
  • 1 pasteuriseret æggeblomme
  • 3 pasteururiserede æggehvider
  • 3 hele æg
  • 2 tsk timian
  • 6 spsk HUSK
  • 4 tsk bagepulver
  • 2 tsk salt
  • 2,5 dl pofiber
  • 2,5 dl affedtet sesammel (Funktionel Mad)
  • olivenolie til at pensle bollerne med
  • parmesanost til at drysse over bollerne lige før bagning
Fremgangsmåde:
  • Gulerødder, løg, hvidløg, chili, cheddarost kvases godt i foodprocessoren til massen er helt fintrevet. Alternativt rives det hele fint på et godt rivejern.
  • Tilsæt alle de øvrige ingredienser på nær olivenolien og parmesan osten
  • Rør meget godt rundt til massen er godt og grundigt blandet sammen
  • Tænd ovnen på 180 gr. varm luft
  • Lad dejen hvile i 15 min., så fibrene når at suge af væsken
  • Jeg tog en lille skål frem, tilsatte lidt koldt vand, og så var jeg klar til at forme bollerne
  • Dyp en ske i det kolde vand og form bollerne i (våde) hænder og sæt dem efterhånden på en bageplade, beklædt med bagepapir
  • Jeg fik en ret stor portion ud af denne dej, så jeg havde til 2 bageplader
  • Da bollerne var formede og stod på bagepladerne, fik de også lov til at hvile i 5 min
  • Pensl bollerne med olie
  • Drys med friskrevet parmesan
  • Jeg bagte mine boller i 10 min. Byttede rundt på bagepladerne, vendte dem rundt og bagte yderligere 10 min. (Jeg har åbenbart lidt af en dum varmluft-ovn, for bollerne ville absolut ikke blive gyldne på toppen!)

TIP:

Brug, hvad du har af rester og eksperimentér. Husk bare, at dejen skal være så fast, at du kan forme dem (i våde hænder) med en ske, dyppet i vand, til boller.

Den sidste rest af æbler blev skam også brugt – se her for Jane Faebers lækre æbletærte og her for æblestykker i LCHF mandeldej, også kaldet æbleskiver 🙂

Behov for yderligere tip – se her

KH Vibs 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *