LCHF krydderkylling i römertopf med grøntsager i bunden

Skøn lækker kylling med sprødt skind. Grøntsager i bunden af römertopfen og du har et let tilberedt måltid, som klarer sig selv, når først retten er sat i ovnen. SE TIP for rester og alternativer.
Selvlfølgelig skulle mine kolleger hos VIBservice smage denne ret, så retten blev fluks fragtet til arbejdet næste dag 🙂

Retten kan sagtens holde sig i køleskabet et par dage.

2015-10-19 15.37.11 Krydderkylling i römertopf med søde kartofler og gulerødder i bunden

Ingredienser til kyllingen til 4 gode portioner:
  • 1 stor god kylling (større end den på billedet 🙂 )
  • 2 spsk yacon sirup
  • 2 spsk eddike. Jeg havde hvidvinseddike i køleskabet
  • Saft fra en lemon
  • 2 spsk gurkemeje
  • 2 spsk karrypulver
  • 1 spsk tørret estragon
  • 5-6 dråber fishsauce
  • 500 gr søde kartofler. Skrubbet godt og skåret i grove stykker
  • 3-4 gulerødder, skåret i grove stykker
  • 30 gr mandler
  • 2 stilke frisk rosmarin eller 1,5 tsk tørret
  • 5 fed hvidløg, grofthakkede
  • vand
  • Salt og lidt peber
Fremgangsmåde:
  • Rens kyllingen grundigt og dup den tør
  • Bland sirup, eddike, lemonsaft, gurkemeje, karrypulver, estragon og fishsauce grundigt sammen
  • Løsn forsigtigt skindet på kyllingen, så det slipper kødet.  Du stikker fingrene ind der, hvor halsen har siddet og løsner forsigtigt, helt ind under lårene også
  • Smør nu forsigtigt sirup-eddike-krydderiblandingen inden under brystskind og -lår. Du kan evt. lukke enderne med kødnåle ind i skindet, som jeg gjorde
  • Læg søde kartofler, gulerødder, mandler, rosmarin og hvidløg i bunden af römertopfen.
  • Læg kyllingen oven på grøntsagerne i römertopfen og fyld vand på til vandet står lidt under halvvejs op af siderne af kyllingen
  • Drys salt og peber henover
  • Læg låg på og sæt den i en kold ovn
  • Stil temperaturen på 225 gr og giv kyllingen 1 1/2 time
Servering :
  • Del evt. kyllingen, som du nu vil servere den, i lår, bryst, vinger. Kyllingen falder fra hinanden, så det er herligt nemt.
  • Servér römertopfen direkte inde på bordet, så man selv kan tage, hvad man lyster, også af den herlige suppe, som danner sig i bunden. SE TIP for rester af suppen

TIP:

Noget af resten af den pragtfulde suppe i römertopfen brugte jeg til en ovnret sammen med de øvrige rester, som jeg nu havde i køleskab/fryser. Se længere nede.

Eller du bruger resten af suppen til at lave en skøn grøntsagssuppe – eller smider suppen i fryseren til en anden god gang.

Yderligere tip:

Retterne hér er liberale gr. rodfrugterne. Du kan sagtens undlade rodfrugterne og lægge alle mulige andre grøntsager i bunden af römertopfen. Eller sérver kyllingen med blomkålsris og brug fonden som skøn sovs, evt. jævnet med piskefløde.

Jane Faeber har opfundet blomkålsrisen og jeg må sige, at det er en skøn opfindelse 🙂

Riv et blomkål (gerne i foodprocessoren). Risene over i en skål. Overhæld dem med kogende vand. Lad risene ligge i 1 – 2 minutter. Dræn dem i en si og risene er færdige. Så nemt er det 🙂 Du kan bruge blomkålsris til stort set hvad som helst – også for at få “sneget” flere grøntsager i maden.

Udnyttelse af rester til ovnret: Jeg havde følgende ingredienser:
  • 450 gr søde kartofler
  • 4 små rødløg
  • 2 små hvide løg
  • 5 fed hvidløg
  • 4 små gulerødder
  • 350 gr hk. oksekød
  • Saften af 1 lemon. Brug gerne 2 lemon. Det syrlige går godt sammen med det søde
  • Lidt revet parmesan til gratinering
  • kokosolie
  • olivenolie
Fremgangsmåde:
  • De søde kartofler blev skrubbet rene og kom ind i ovnen til römertopfen og bagte ca. 30 min. Stik i dem undervejs for at tjekke, at de er bløde, ikke overbagt
  • Det hakkede oksekød blev svitset i kokosolie
  • De hakkede løg og hvidløg røg lige op i skålen, hvor krydderblandingen til kyllingen havde været i. Rørte rundt og fik ekstra smag. Op på panden til kødet og svitsede videre sammen med småtskårne gulerødder
  • ca. 4 dl af den skønne suppe fra kyllingen kom op til kød-løgblandingen og kogte for svag varme uden låg i ca. 30 min., så suppen kogte ind
  • Kartoflerne blev most sammen med lemonsaft og olivenolie og smagt til med salt og peber
  • Løg-kødblandingen op i et ildfast fad og kartoffelmosen fordeles ovenpå
  • Revet parmesan henover
  • Ind i ovnen på 225 gr og gratinér til osten er gylden2015-10-19 15.46.00 Ovenret med hk. oks, løg, gulerødder, fond fra krydderkylling, lag af sød kartoffelmos, parmesanost

Vi har igen brugt alle rester 🙂 Kan du ikke spise retten over de næste par dage, putter du den i fryseren og du har altid nem frokost/aftensmad.

Velbekomme 🙂

Lær at lave Mad Hos Vibs – se her

1 Comment

  1. Karin says:

    Denne ret er simpelthen pragtfuld ! Kyllingen var dejlig mør og blød, og det lækre snask under skindet smagte perfekt ! Dertil kom, at de søde kartofler og gulerødderne var virkelig møre og meget, meget lækre. Blandingen blev serveret i en skål for sig, og saucen var nærmest som en suppe. Virkelig delikat, og jeg grovspiste 😉
    Kan varmt anbefale retten – lav den, den er superlækker !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *