MadMedVibs underviser – 4. undervisningsaften i FOF: Sød kartoffelsuppe med oliven. Bundløs kyllinge- og aspargestærte. Gratinerede auberginer med bønnefritter

4. og sidste kursusaften, hvor kursisterne er en blanding af en enkelt garvet LCHF’er og nybegyndere udi i LCHF-kosten. Jeg håber, at alle har fået inspiration til vel tillavet og lækker, sund LCHF-kost! 🙂

Vi er i aften kun 3 personer gr. forskellige omstændigheder hos kursisterne. Fraværet skyldes ikke mig eller mit kursus, har jeg fået at vide 🙂 Og de fraværende kursister kan altid se alle opskrifter og tilberedning af maden på min blog – se også her:

MadMedVibs underviser – 1. undervisningsaften i FOF: Fyldte burgere i osteboller med ovnbagte grøntsager og peberfrugtdip. Små pandekager med hindbær mousse

MadMedVibs underviser – 2. undervisningsaften i FOF: Blomkålspizza, persillepesto, coleslaw og dessertpizza

MadMedVibs underviser – 3. undervisningsaften i FOF: Ricotta og parmesan fritter/pandekager med hvidløgssvampe. Broccomole. Rødspættepakker med blomkålsmos

Vi danner ét hold. Alle når så ikke at have “fingrene” i madlavningen, men inspirationen og smagen af maden er til glæde for alle 🙂

Som altid kan mange af LCHF retterne spises på mange tidspunkter af døgnet og i forskellige sammenhænge.

  • Forret, frokost eller let hovedret: Sød kartoffelsuppe med oliven (liberal LCHF kost). Se TIP
  • Forret, frokost eller hovedret: Med en lille bid af denne “bundløse” kyllinge- og aspargestærte, kan den bruges som forret.
  • Hovedret og resten til frokost: Gratinerede auberginer med bønnefritter. Se TIP

Se billeder af kursisternes madlavning i bunden af bloggen.

Opskrifterne er beregnet til 3-4 portioner, selvfølgelig afhængig af appetit 🙂

Ingredienser til gratinerede auberginer:
  • 2 auberginer skåret i centimetertykke stykker på den lange led
  • 2 dåser hakkede tomater eller Passata
  • 100 gr mozzarella i skiver
  • 4 fed skivede hvidløg
  • ca. 200 gr friskrevet parmesan. Retten er allerbedst med parmesan. Men synes man ikke, at man vil ofre prisen, kan en mindre mængde ost og f.eks. en cheddar gøre det.
  • Friske hakkede krydderurter. F.eks. persille eller basilikum.
  • Salt og peber
  • Olivenolie. Der bruges en del olie, da auberginer suger meget fedt, når de steges.
Fremgangsmåde til gratinerede auberginer:
  • Aubergine-skiverne saltes godt og står og trækker et par timer, skylles grundigt og duppes tørre. Vi har så ikke så meget tid, så vi må nøjes med, at de trækker 1 times tid.
  • Aubergine-skiverne steges til de er lysebrune på begge sider i olivenolie og sættes til side
  • Svits de skivede hvidløgsfed i olivenolie til de er let gyldne
  • Tomater, krydderurter, salt og peber tilsættes
  • Lad sovsen simre for svag varme i 20-30 min.
  • Smag sovsen til, men hold lidt igen med saltet, alt afhængig af, hvilken ost, du bruger.
  • Tænd ovnen for 225 gr
  • Et ovnfast fad smøres med olivenolie og lidt tomatsovs lægges i bunden
  • Herefter anrettes aubergineskiver, tomatsovs og skivet mozzarella-ost lagvis i fadet
  • Dæk retten med den revne ost
  • Retten bages i ovnen i ca. 20 min indtil osten er lækker gylden
  • Lad retten hvile et par minutter inden servering.
Ingredienser og fremgangsmåde til bønnefritter: (ovnen reguleres til varmluft)
  • 1 pose grønne frosne bønner (ca. 500 gr.) vendes i 2-3 spsk olivenolie på en bagepapir-beklædt bageplade og drysses med salt.
  • Sæt pladen på den nederste rille i ovnen af hensyn til de gratinerede auberginer og lad dem stege med i ca. 30 minutter. De skal være godt sprøde og lidt mørke.
Ingredienser til kyllinge- og aspargestærte:
  • 300 gr kylling. Jeg havde kyllingefilet
  • 2 spsk smør
  • 3-4 forårsløg, skåret fint
  • 2 forårsløg, skåret fint til pynt
  • 2 fed hvidløg, hakket fint
  • 300 gr asparges
  • 4 mellemstore æg
  • 100 gr ricotta
  • 50 ml fløde/sødmælk
  • 50 gr revet parmesan
Fremgangsmåde til kyllinge- og aspargestærte:
  • Kog kyllingefileterne i ca. 5-10 min. Lad dem afkøle
  • Skær fileterne i ikke for store stykker
  • Tænd ovnen på 180 gr
  • Beklæd en tærteform (ca. 24 cm i diameter) med bagepapir
  • Smelt smørret i en pande og sautér forårsløg og hvidløg over en ikke for høj varme, så grøntsagerne bliver bløde
  • Knæk de træede ender af aspargesene. Skær resten i 1 cm stykker (gerne på skrå, det ser flot ud i tærten). Hovederne skal beholdes hele og sættes til side
  • Tilsæt aspargesstykkerne til løgblandingen og steg med et par minutter på svag varme
  • Tilsæt lidt salt og peber
  • Tag blandingen fra varmen og lad køle. Dræn evt. blandingen for væske i en si, hvis du synes, at det er nødvendigt
  • Pisk æg, ricotta, fløde/mælk og 2/3 af parmesanosten i en skål
  • En lille smule salt og peber tilsættes
  • Tilsæt nu asparges- løgblandingen og de kogte kyllingestykker til ægge- osteblandingen og rør forsigtigt sammen
  • Hæld hele blandingen over i tærtefadet og sørg for, at “fyldet” er nogenlunde ligeligt fordelt i ægge- osteblandingen
  • Spred aspargestoppene over tærten og pres dem lidt ned
  • Drys resten af parmesanosten over
  • Ind i ovnen i ca. 20-25 min eller til den er lige netop færdig i midten. Hvis tærten ikke er helt gylden, kan den grilles i et par sekunder
  • Lad tærten køle til rumtemperatur
  • Drys med de sidste to finthakkede forårsløg
Ingredienser til sød kartoffelsuppe med oliven. SE TIP:
  • 1/2 L vand
  • 1 tsk Herbamare urtebouillon
  • 2 fed knuste hvidløg
  • 1/4 tsk fishsauce
  • 1/4 stang vanilje eller 1/8 tsk vaniljepulver
  • 1/4 – 1 tsk stødt kanel. Smag dig frem
  • salt og peber
  • 300 gr søde kartofler, skrubbede og skåret i grove tern
  • 50 gr grønne oliven uden sten (udstenet vægt)
  • 2 spsk olivenolie
  • 2 spsk friskpresset citronsaft eller af lemon
Fremgangsmåde til sød kartoffelsuppe med oliven:
  • Bring vandet i kog med Herbamare, hvidløg, fishsauce, vanilje, kanel, salt og peber
  • Tilsæt de søde kartofler og grønne oliven
  • Lad koge i 5 min under låg
  • Blend søde kartofler, grønne oliven, væsken og krydderierne sammen med olivenolie og citronsaft og servér

TIP:

Den søde kartoffelsuppe kan sagtens tilsættes store rejer, hummer eller hummerhaler. Et drys dild, persille eller finthakkede forårsløg er heller ikke dumt til denne ret.

I stedet for at evt. købe Herbamare Urtebouillon, ville jeg tage rester af min kyllingefond fra fryseren og måle en 1/2 L op (eller justere resten af ingredienserne, så det passer til mængden af min fond). Men så kan retten ikke kaldes for helt vegatarisk.

Auberginerne kan vendes i æg forinden stegning, hvorved retten tilsættes flere proteiner. Kan også steges i smør eller kokosolie. Denne ret kan varieres i det uendelige efter smag og behag. Tilsæt gerne andre krydderurter også.

Evaluering:

Vi havde travlt med at tale om LCHF kosten, så noget af maden blev lidt glemt af kursisterne. Suppen blev kogt for meget ind (skulle have været serveret i det sekund, den var færdig) og bønnefritterne blev overstegte 🙂 Men pyt med det, når bare stemningen var god og humøret højt 🙂 Det vigtigste var, at kursisterne fik et udbytte med hjem fra kurset. Og meldingen var, at det fik de! Den garvede LCHF’er kunne godt have tænkt sig sparring, hvis der havde været mange flere kursister. De fraværende kursister har fået opskrifterne på mail. Men ellers findes de jo også hér 🙂

Billeder fra aftenen:
Dagens indkøb:

2015-11-05 11.49.13 Indkøb til 4. kursusaften

Den lettere overkogte suppe 🙂 af søde kartofler og oliven:

2015-11-05 18.47.49 Sød kartoffelsuppe med oliven

Bundløs kyllinge- og aspargestærte:

2015-11-05 18.52.01 Bundløs kyllinge- og aspargestærte

Gratinerede auberginer:

2015-11-05 19.28.36 Gratinerede auberginer

De lettere forbrændte bønnefritter, men der blev alligevel nippet godt og grundigt af dem 🙂 :

2015-11-05 19.29.23 Bønnefritter, som kursisterne glemte i ovnen hi hi

 

TAK FOR ET GODT KURSUS FORLØB! 🙂

 

KH Vibs

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *