Jeg er vild med kyllingefrikadeller og man tilsætter farsen de krydderier, som der er i køkkenskuffen, eller eksperimenterer med hvorhen din smagsløg styrer dig. Kun fantasien sætter grænser 🙂 Anvendelse af rester kan du se længere nede i opskriften.
Jeg eksperimenterede med at købe 2 hele kyllinger (så har jeg nemlig også til at kunne koge en lækker fond! Se længere nede i bloggen) Opskriften her er stor, men du halverer selvfølgelig bare mængden:
Ingredienser til ca. 8 personer:
- 1,2 kg kyllingefilet (gerne med skind) ELLER du parterer 2 kyllinger og skærer kødet af skroget til du har samme mængde (tag gerne skindet med!). Jeg havde nogle store kyllinger, så det meste af kyllingelårene røg i fryseren til en anden god gang. Jeg skar bare råt og brutalt – ingen fine fornemmelser hér 🙂
- 4 æg
- 2 rødløg, finthakket
- 4 fed hvidløg, hakket
- 2 håndfulde friskhakket persille
- 1 håndfuld frisk basilikum (jeg havde ikke frisk, så tilsatte 1 spsk tørret)
- Jeg tilsatte lidt chiafrø (de skal jo bruges på et tidspunkt 🙂 – men kan sagtens undværes. Frøene jævner dog farsen noget)
- salt og peber
- smør eller kokosolie til stegning
Fremgangsmåde:
- Skær kyllingekødet i småstykker, op i foodprocessoren og kør det til fars.
- Tilsæt alle øvrige ingredienser
- Kør igen til du har en dejlig fedtet, fast fars, som kan formes
- Put fedtstof på panden
- Dyp en ske i det smeltede fedtstof og form lidt mindre frikadeller med skeen
- Steg dem på alle sider, så de er smukt gyldenbrune
Frikadellerne kan spises til hvad som helst. Gerne spidskål om sommeren, tilsat en lækker pesto – eller se her:
Det er godt nok en omgang kødboller, som jeg havde til rest. Bare et eksempel med grillede peberfrugter:-)
Resterne af kyllingeskroget bruges til en lækker fond, som kan forvandles til en skøn broccoli-suppe. Tyk, cremet, fuld af vitaminer og tilmed billig 🙂
Her har jeg pillet skroget for rest af kylling og blidt stegt resten af rødløgene og hvidløget i olivenolie som tilbehør:
Sådan gør du med kyllingeskroget:
- Skroget i en gryde, gerne med rester af løg, rodfrugter, persillestænger, eller hvad du måtte have af hengemte grøntsagsrester
- Fyld op med koldt vand til det dækker kyllingen
- Lad det koge op
- Når det koger op, skummer du alt det hvide skum væk
- Kog gerne i et par timer eller tre på svagt blus
- Tag jævnligt det hvide skum væk
- Jo mere kyllingen koger, jo mere fordamper vandet og fonden bliver tyk og lækker. Det er et temperaments-spørgsmål, hvor meget vand man vil have i sin suppe. Personligt gider jeg ikke at have for meget vand 🙂
- Når du synes, hældes det hele op i en sigte med en stor skål under
- Skroget pilles for kyllingerester, hvis du synes, og gemmes.
-
Du kan blande resterne af kyllingekødet med mayo og/eller en god olie og få en skøn kyllingesalat til en hurtig frokost, gerne tilsat en spids-/hvidlål
- Du kan nu køle kyllingefonden af og fryse den til en anden god gang ELLER:
-
Jeg kogte 2 store broccoli (inkl. stængler) videre i fonden:
- Kog stænglerne først til de er møre. Tilsæt dernæst hovederne og kog et par minutter
- Skum alt hvidt skum væk
- Lod hele molevitten køle af
- Blend så det hele er blødt og lækkert
- Tilsæt evt. en skvat fløde, salt og peber og smag til
-
Du har nu en skøn broccoli-suppe! 🙂
Voila – mad til mange dage for ikke ret mange penge 🙂
kh Vibs