Let LCHF kostplan (uge 1): Kosten giver lyst til livet. Hjælp til kostplanlægning.

En gang “I Had A Dream” og den var at udddanne mig til professionsbachelor i Human Ernæring og dernæst undervise i kost på psykiatriske bosteder. Well, livet ville det anderledes….. Men nu her 10 år efter, er drømmen måske (i hvert fald en lille smule) kommet til virkelighed. da min ældste søn, R, som har en sindslidelse, på det sidste så småt er begyndt at interessere sig for sin kost og (forhåbentlig) få tabt nogle kilo/få en sundere levevis og dermed et mentalt overskud i hverdagen.

 

Det resulterede i denne madplan, hvor R og jeg har taget udgangspunkt i, hvad han allerede havde indkøbt til køkkenskuffer, køleskab og fryser. Og vi starter meget blødt op på LCHF-kosten og så kan man jo gå all-in, når overskuddet er til det. Nu har jeg jo selv opdraget ham til den mega fedtfattige kost, så – også – at omvende psyken til at gå mere i den fedtholdige kost, er jo i sig selv en overvindelse. Se mere her om principperne for LCHF-kosten

R er interesseret i italiensk og østerlandsk kost, så udgangspunktet er hans interesse for maden og som sagt, dét, der var i køleskabet. Vi lavede f.eks. denne hotte, hotte ret sammen, som Robert selv havde fundet på nettet – klik her

2016-08-02 19.52.48 Penang karry kyling

Jeg håber, at jeg med denne start kan formå, også andre, til at starte så småt på LCHF-kosten, selv om det psykiske overskud ikke er så stort. R laver selv sin mad (med lidt hjælp fra sin kontaktperson), så desværre har jeg ingen billeder. Men søg gerne rundt i mine opskrifter, og du vil finde mange opskrifter, som kan hjælpe dig i gang. Behøver du hjælp af mig – klik her

Måske der “gås død” i kostplanerne fra start – men en god start er bedre end ingen start ! :-). Det skal tilføjes, at R mener, at han kun når at spise to gange om dagen. Hvis du spiser flere måltider, kan du f.eks. spise resterne fra foregående aften.

Storindkøb én gang ugentligt er en vældig god idé. Det mindsker risikoen for, at indkøb af fristelser i form af store mængder sukker og stivelse ryger ned i indkøbskurven 🙂

Vi går i gang :-). Indkøbsliste og opskrifter findes længere nede:

 

Madplan uge 1 – og som sagt: Der er taget udgangspunkt i R’s egne ønsker og, hvad køkkenskabene indeholdt. Pluk af planen, som du ønsker.

 

Lørdag frokost/morgenmad: 1 skive (evt. ristet i smør) rugbrød med enten og eller/æg/skinke/mayo. Kog gerne flere æg ad gangen

Lørdag aftensmad: Kødsauce med egen købepasta fra køkkenskabet. Husk spis mere kødsovs end pasta, så der spares på indtag af stivelse. Opskrift længere nede i bloggen. Start gerne tilberedelse af kødsovsen 3-4 timer forinden spisetid (sovsen bliver meget mere lækker). Glemmer man at tilberede sovsen i god tid, så bare lav den, når du synes.

Søndag frokost/morgenmad: A-38 naturel med lidt ymerdrys (dét der var tilbage i køkkenskuffen.

Søndag aftensmad: Rest kødsauce med en lille smule af din købepasta  

Mandag frokost/morgenmad: 1 skive (evt. ristet i smør) rugbrød med enten og eller/æg/skinke/mayo

Mandag aftensmad: 2 pakker kyllingefileter fra fryser med Tikka masala krydderblanding. Brug piskefløde – ikke madlavningsfløde (det indeholder stivelse, som vi skal undgå). Lav mad til 2 dage

Tirsdag frokost/morgenmad: A-38 naturel med lidt ymerdrys (dét Robert har tilbage i køkkenskuffen – og som han holder meget af!).

Tirsdag aftensmad: Den dag fyldte R 35 år og jeg havde inviteret ham på film i Tycho Brahes Planetarium og efterfølgende middag på Restaurant Cassiopeia, der ligger lige ved siden af Planetariet. Vi var velsignet med en vidunderlig aftensol og udsigt ud over søen. Det her spiste vi bl.a.  Man kan sagtens spise efter LCHF-principperne, selv om man går ud og spiser.2016-08-16 18.21.11

Onsdag morgenmad/frokost:1 skive (evt. ristet i smør) rugbrød med enten og eller/æg/skinke/mayo

Onsdag aftensmad: REST Chicken Tikka Masala

Torsdag morgenmad/frokost: A-38 naturel med lidt ymerdrys (dét du har tilbage i køkkenskuffen.

Torsdag aftensmad: Æggekage på ristet rugbrød (1 skive rugbrød ristet i smør på panden) Opskrift længere nede til 2 dage.  

Fredag morgenmad/frokost: 1 skive rugbrød med skinke

Fredag aftensmad: REST æggekage. Evt. på rugbrød ristet i smør

 Indkøbsliste:
  • 12 æg
  • Rugbrød, se efter, at der ikke er for meget hvedemel i
  • Mayonnaise
  • En god økologisk olivenolie. “jomfruolivenolie”. Ikke nødvendigvis den billigste
  • God skinke (uden tilsætningsstoffer – ikke billig pålægsskinke)
  • 500 gr. hakket oksekød
  • 1 lille pose løg
  • 2 bakker champignon (køb én bakke til kødsovsen – og køb evt. en frisk bakke til æggekagen)
  • 2 røde peberfrugter (eller hvad der nu ligger i pakken)
  • 2 dåser hakkede tomater
  • 1 pakke god smør  – ikke nødvendigvis det billige smør
  • Oregano eller andet krydderi, du vil bruge til kødsovsen
  • Salt og peber
  • 1/2 L piskefløde
  • Suppler evt. med 1/4 L piskefløde til æggekagen
  • Evt. A-38 (fed – uden sukker)
Opskrift kødsauce:
  • 500 gr. hakket oksekød
  • 3 løg
  • 250 gr. champignon
  • 2 røde peberfrugter
  • 2 dåser hakkede tomater
  • Steg småthakket løg og småthakket peberfrugter i smør i en gryde.
  • Tilsæt hakket oksekød og steg med til kødet er brunt.
  • Tilsæt hakkede dåsetomater
  • Tilsæt 1/2 spsk oregano og lidt salt og peber
  • Smag til – smager det ok ? ellers tilsæt flere krydderier
  • Lad koge under meget svag varme under låg i 3-4 timer, hvis du har tid og lyst
  • Smag til igen – mangler der nogle krydderier i form af oregano, salt eller peber ?
 Opskrift æggekage:
  • Svits 1 småthakket løg gyldent i smør – hæld det over i en lille skål
  • Svits en evt. rest af småtskårne peberfrugter i smør – hæld det over i samme skål som løgene
  • Svits småtskårne champignon gyldne i smør på høj varme – 
  • Mens champignonerne steger, så piskes 6 æg med 1/4 L piskefløde + et nip salt og peber
  • Hæld nu løg og evt. peberfrugter tilbage på panden til champignonerne og tilsæt æggeblandingen.
  • Lad æggeblandingen stivne noget på middel-varme
  • Løft lidt i æggeblandingen med en palet, så noget af den flydende æggeblanding kommer ned i bunden af panden Æggekagen er færdig, når den er gylden i bunden (kan du se, når du løfter lidt i den med en palet) og let fugtig på overfladen. Spis evt. en skive rugbrød (stegt i smør på panden) til.

 

 HUSK:
  • Spis mere fedt end du er vant til
  • Spis masser af grøntsager – og protein
  • Skær ned på sukker, hvidt brød, hvid pasta, alt hvad der er tilsat hvidt mel = hvedemel
  • Drik gerne min. 2 L vand om dagen
  • max 1/2 l mælk om dagen – hvis du synes, at det er nødvendigt at indtage mælken
  • RENE varer – undgå tilsætningsstoffer! Er der mere end 3 tilsætningsstoffer i varen, så lad være med at købe varen!
 Eksperimentér gerne med flere grøntsager/ hvidløg i maden

 

  • Motion: Prøv med min. 15 – 30. min. gåtur om dagen.

Ring/skriv/sms til mig, hvis du har behov for hjælp.

 

KH Vibs

 

   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *