Let LCHF chili con carne

Chili (eller chilli) con carne kan efter min mening spises på alle tider af året, i en mere eller mindre stærk version. I con carne’n er der selvfølgelig større mængder af stivelse qua bønner og kikærter. Spises retten ikke så tit, går det nok endda. Men mærk efter, om retten giver dig trang til mere stivelse eller sukker, for så må retten nødvendigvis nok droppes i din LCHF madplanlægning.

2016-09-06-20-34-41-chili-con-carne

Portioner: 4 – 6, afhængig af sult og tilbehør. Som tilbehør kan evt. serveres guacamole (TIP længere nede), lidt fed græsk yoghurt og en grøn salat
Ingredienser: – og for krydderierne gælder det, at hellere starte med lidt, smag til og tilsæt så yderligere, hvis du synes
  • 2 mellemstore løg
  • 2 fed hvidløg
  • 2 mellemstore gulerødder
  • 2 stænger bladselleri
  • 2 røde peberfrugter
  • 1 -2 tsk chilipulver
  • 1-2 tsk stødt spidskommen
  • 1 tsk stødt koriander – eller brug frisk. Nogen kan ikke fordrage smagen af koriander, så start i det små
  • salt og peber
  • 1 dåse kikærter, drænet for væske
  • 1 dåse røde kidney bønner, drænet for væske
  • 2 dåser hakkede tomater med væske
  • 500 gr hakket oksekød
  • Olivenolie til stegning
  • 2 spsk balsamisk vineddike
  • Evt. tilbehør
Fremgangsmåde:
  • Rens og hak alle grøntsager lidt groft, som du nu synes
  • Tag en bredbundet gryde frem, varmen på middel og tilsæt nogle gode skefulde olivenolie
  • Tilsæt alle grøntsagerne sammen med chilipulver, spidskommen, koriander sammen med nogle fingerspidser salt og friskkværnet peber
  • Rør rundt i grøntsagerne ca. hver 30. sekund i ca i alt 7 min. indtil grøntsagsblandingen er blød og let farvet
  • Tilsæt kikærter, kidneybønner og de hakkede tomater.
  • Tilsæt det hakkede oksekød og hak i kødet, så der ikke er for store “klumper”. Du bestemmer selv, hvor “klumpet” du vil have kødet. PS: Nogle vil sikkert foretrække at brune kødet først, inden grøntsagerne og det øvrige tilsættes. Det er helt op til dig. Jeg prøvede denne metode og det fungerede helt fint!
  • Fyld én af tomat dåserne med vand og hæld det i gryden.
  • Tilsæt vineddiken
  • Bring retten til kogepunktet og skru ned for varmen til retten kun lige simrer.
  • Smag retten til igen. Synes du, at retten skal smage stærkere, så i med nogle flere krydderier
  • Læg låg på gryden, gerne lidt skævt, så lidt damp kan slippe ud.
  • Rør i retten indimellem

TIP: Klik her for inspiration til guacamole – eller bland moset avocado med f.eks. hakket frisk tomat, limesaft, et lille hakket løg og måske hakket rød chili peber. Smag til med lidt salt og peber.

TIP: Retten kan fint fryses, så lav gerne en dobbelt portion. På denne måde får du udnyttet flere af de indkøbte grøntsager = minus madspild = dét kan vi lide !  🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *