Madlevering til nødherberg på Vesterbro 29.11.18

Jeg har været så heldig at møde en meget dedikeret person indenfor det personalemæssige område af psykiatrien, Bjarne Ove Nielsen, som sammen med sin ven Anders Peter Olesen, har startet et nødherberg for hjemløse i Apostelkirken på Vesterbro. Da Bjarne på Facebook efterlyste frivillige, var jeg ikke i tvivl om, at jeg ville tilberede mad én gang ugentligt og aflevere det til kirken.

Til torsdag, den 29. november 2018, bestemte jeg mig for, at der skulle serveres chili con carne med hjemmebagte flûtes. Det er en god, mættende, nærende ret. At jeg så ikke skeler voldsomt til indtaget af kulhydrater, giver nok sig selv. Der skal derimod skeles voldsomt til madbudgettet.

Jeg har tidligere på min blog beskrevet tilberedning af chili con carne – klik her og her

Denne gang har jeg lavet retten på denne måde – og lidt på slump. Jeg er lidt nervøs for eventuelle sarte maver, så retten er ikke specielt stærk. Det kan du selv justere ved tilføjelse af mere chili.

Ingredienser til 12 personer: Hertil hjemmebagte flûtes af en god størrelse.

  • 1.500 gr. hk oksekød (4-7%)
  • 3 røde chili-frugter (de ikke-stærke)
  • 6 store løg
  • 6 fed hvidløg
  • olivenolie til stegning
  • salt og peber
  • 3 dåser kidney bønner (bønnerne skylles og afdryppes i si)
  • 4 dåser “baked beans” i tomat-sovs (bønnerne skylles og afdryppes i si. Jeg bryder mig ikke om alle de tilsætningsstoffer, der bliver tilsat i “tomat-sovsen”)
  • 1/2 – 3/4 l fond. Jeg havde fond fra afkog af cuvette, tilberedt i sous vide. I en snæver vending bruges vand eller en god købefond
  • 3 tsk spidskommen
  • 3 tsk tørret koriander
  • 2 x flasker (680 gr. pr. stk.) Passata tomatsovs. Brug alternativt dåsetomater

Tilberedning:

  • Frem med en stor gryde med en tyk bund
  • Løg og hvidløg pilles og hakkes fint
  • Chili renses for frø og hakkes fint
  • Løg, hvidløg og chili steges let i olivenolien. Grøntsagerne skal ikke tage farve, men være let blanke
  • Hakket oksekød tilsættes til løg-chili-blandingen og svitses, så kødet er brunt
  • Tilsæt fond og passata tomatsovs/dåsetomater
  • Lad koge op
  • Skum godt, når retten småkoger
  • Tilsæt spidskommen, koriander, salt og peber.
  • Lad retten små-simre (d.v.s. ikke bulder-koge) en god times tid
  • Tilsæt de afdryppede bønner og varm godt igennem
  • Smag til med salt, peber og evt. flere krydderier

Jeg skal hilse fra Bjarne og sige, at retten blev godt modtaget 🙂

kh Vibs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *