Jamie Oliver har kreeret en andelasagne. Den måtte jeg prøve at lave! Uden stivelse fra melet i bechamel-saucen og brødkrummerne på toppen.
Da jeg så tilmed havde fået en kæmpe-and fra én af mine søde kunder i julegave, måtte denne ret altså afprøves. Jeg har lavet en dobbelt-portion, så er der mad til mange dage (inkl. gæster) og/eller til fryseren.
Ingredienser:
Jamie Oliver siger ca. 8 portioner: (Vi var 6 personer om ét fad, nogle spiste mere end andre, men alle blev mætte). Hvis du er i tvivl, om der er nok, så lav en dejlig frisk grøn salat til.
- 1 and, ca. 2 kg
- Olivenolie
- 4 hvidløgsfed
- 30 gr frisk merian (du klipper bare småt direkte i retten, hvad du synes)
- 800 gr frisk eller frossen spinat. Synes at den frosne er nemmere at håndtere
- Muskatnød. Smag dig frem. Smagen må ikke være overdøvende.
- 1 løg
- 2 gulerødder
- 2 bladselleri-stænger
- 200 ml rødvin. Jamie siger Chianti Classico og så kan du jo passende nippe et glas vin alt imens du tilbereder retten :-). En billigere vin kan sagtens gøre det
- 2 dåser flåede tomater + evt. lidt vand
- 2 laurbærblade
- Havsalt og sort peber
- 40 gr reven parmasanost
Lasagneplader – LCHF-style:
- 4 æg
- 125 gr Philadelpia ost
- 5 store spsk loppefrøskaller (HUSK)
- 1 tsk oregano
Bechamelsauce – LCHF-style:
- 3 dl fløde
- 100 gr revet ost, f.eks. flødehavarti
- 1 tsk stødt muskatnød, eller du river frisk nød direkte ned i retten.
- salt og peber
Rasp – uden brød. Det er en udfordring !:
- Rosmarin. Gerne frisk, hvis du kan få fat i det
- Andeskindet + måske en anelse andefedt. Se afprøvning længere nede her på bloggen
Fremgangsmåde:
Vi starter med anden:
- Forvarm ovnen til 180 gr
- Den rensede and i et fad. Smør anden godt ind i olie, godt salt og sort peber
- Steges i ca. 2 timer, så du har en and med gyldent og sprødt skind. Låret skal kunne løsne sig let.
- Dræn fadet for fedt og hæld det over i en skål. Skru varmen ned til 150 gr
- Lad anden afkøle. Lav imens lasagne-pladerne
- Fjern alt skind fra anden og placer det i food-processoren
- Pil alt kødet fra anden og op i en skål, findel gerne kødet en anelse, så der ikke er for store “klumper”
Mens anden køler, laves lasagne-pladerne:
- Pisk æggene luftige
- Tilsæt Philadelpia ost, HUSK og oregano og pisk videre, så der ikke er klumper i dejen.
- Kom dejen over på en bagepapir-beklædt bageplade og fordel dejen jævn over hele pladen.
- Kom bagepladen i ovnen og bag dejen i ca. 13-15 min.
- Der bliver af denne dej 1 til 2 lag af lasagneplader (selvfølgelig afhængig af, hvor meget du deler pladen over). Jeg synes, at det er passende, at dele dejen i 4 dele = 2 lag. LCHF-lasagneplader er meget mere mættende end pasta-plader. Vælg selv, om du vil bage endnu en portion.
Vi går videre med spinat”laget” og ande-ragouten (-saucen):
- Pil 2 fed hvidløg og skær i tynde skiver
- Opvarm en pande med god varme, tilsæt lidt andefedt og merian. Steg hvidløgene indtil de er gyldne
- Tilsæt spinaten og muskatnød og steg i 15 min. eller indtil spinaten er faldet sammen og alt vand er fordampet. Smag til. Sæt til side, mens lasagnesaucen laves.
- Pil/skræl løg og gulerødder. Hak løg, gulerødder og selleri groft.
- Opvarm en stor gryde på middelvarme med lidt andefedt. Tilsæt løg, gulerødder, selleri og 2 fed presset hvidløg.
- Steg i ca. 20 min. Rør jævnligt rundt. Grøntsagerne skal blive næsten karameliseret.
- Tilsæt Chiantien, skru op for varmen, og lad rødvinen koge væk.
- Tilsæt den “revne” and og dåsetomater og laurbærblade. Virker ragouten for tør, kan der tilsættes ekstra dåsetomater eller lidt vand
- Rør godt rundt og lad retten simre for svag varme i ca. 1 time
- Smag til med salt, peber og måske lidt mere krydderi.
- Når sovsen er færdig, tilsættes parmasan ost
Så går vi til behamel-saucen:
- Giv fløden et hurtigt opkog i en kasserolle og lad osten smelte heri.
- Tilsæt muskatnød, forsigtig med mængden. Smag til
- Tilsæt salt og peber efter smag
Bechamel-sauce, spinat, ande-ragout og (rasp) fedtegrever:
Nu kan vi endelig samle lasagnen og ovnen tændes på 180 gr.:
- Lasagnepladerne skæres i 2-4 stykker. Mindre stykker, hvis du vil have flere lag.
- Start med at hælde et godt lag spinat-blanding i et smurt ildfast fad, ca. 25 x 30 x 8 cm
- Dernæst et lag bechamel-sauce
- Dernæst et lag ande-ragout
- Dernæst lasagnepladerne – eller de fordeles mere jævnt. Eller du har måske bagt 2 plader, så fordeles de selvfølgelig jævnt i retten
- Du starter forfra med et lag spinat, bechamel-sauce og ande-ragout
- Til slut et godt lag parmasan-ost. Riv gerne osten direkte hen over retten. Så bestemmer du selv, hvor tykt laget skal være.
- Bag retten i ca. 40 min. eller til det hele er gyldent og boblende.
- Lad retten hvile i ca. 20 min. inden servering. Imens laver du “raspen”
“Rasp” efter Jamie Olivers metode, se min afprøvning nedenunder:
- Rosmarin, andeskindet og lidt andefedt kommes i foodprocessor og findeles (Jamie tilsætter hér 200 gr brød). Det gør jeg så ikke 🙂
- Steg det hele på en pande, indtil det er gyldent og sprødt
- Server som “side-order” og lad hver enkelt drysse over deres egen portion
Min afprøvning af “raspen”, som så blev omdøbt til fedtegrever i stedet 🙂
- Jeg stegte det finthakkede skind og fedt på panden. Efter min mening alt for voldsomt med fedt.
- Jeg hældte hele balladen oven på en avis, dækket med køkkenrulle, så det meste af fedtet blevet suget væk.
- Dernæst det resterende på panden igen. Hold godt øje! Det går stærkt, og det smager ikke godt branket.
- Op på et nyt stykke køkkenrulle/avis/køkkenrulle, så fedtet igen suges væk.
- SÅ du behøver altså ikke at tilsætte ekstra fedt til andeskindet.
- Afkøles og så har du herlige, sprøde fedtegrever 🙂
Konklusion af ande-lasagne, LCHF-“ficeret”:
Retten smager forrygende ! Det er et større stykke arbejde, men det hele værd. Lav gerne retten til gæster (mine gæster var vældigt glade for maden :-)) – og hvis du har en stor and, så lav dobbelt-portion, fordelt på 2 fade, og læg evt. den ene i fryseren til dejlig nem mad en anden dag.
Vil du se, hvad jeg har lavet af de allersidste anderester ? Tjek bloggen under “rester” om et par dage.