Vi er nu klar til 3. undervisningsaften. Jeg glæder mig og håber, at kursisterne gør ligeså 🙂 Aftenens menu består af:
-
Forret eller let hovedmåltid: Ricotta og parmesan fritter/pandekager med hvidløgssvampe. Den oprindelige opskrift er af Jamie Oliver, som jeg har ændret til LCHF’sk
-
Broccomole: Igen et forslag til dip/tilbehør og til indtagelse af ekstra grøntsager. Lidt stærk, men lækker!
-
Rødspættepakker med blomkålsmos: Fisk må der til (lidt omega 3 olie) og selvfølgelig grøntsagerne
Som I kan se i ingredienslisten: Masser af det gode fedt og grøntsager.
På denne kursusaften lader jeg hvert hold, som består af 2 personer (desværre afbud, forhåbentligt det ikke er på grund af mig! 🙂 ) tilberede en omgang af al maden. Vi har nogle skrappe kokke på holdet! Restemad hjemtages af kursisterne.
Se billeder af de travle kursister i bunden af bloggen.
Ingredienser til ricotta og parmesan fritter/pandekager med hvidløgssvampe – 4 portioner (en stor portion af pandekagerne):
- Svampeblanding:
- 3 fed hvidløg, hakket småt
- 1 frisk rød chili, hakket småt
- 400 gr champignoner. For at få den bedste smag, skal der gerne alle mulige forskellige svampe i retten, men vi holder udgiftsniveauet nede på kurset. Rens og skær champignonerne i halve/kvarter
- 1 slat olivenolie
- 1 klat smør
- 2 tsk tørret timian eller 4 friske stængler
- salt og peber
- 1 dl kogende vand
- 1/2 bundt bredbladet persille, skyllet og hakket groft
- Ricotta- og parmesan fritter:
- 400 gr ricotta
- 2 spsk sesammel
- 3-4 spsk pofiber
- 2 spsk HUSK (loppefrøskaller)
- 2 store æg
- skal af 1 lemon
- 100 gr revet parmesan ost
- lidt revet muskatnød
- nip salt og peber
- kokosolie til stegning (der bruges en del)
Fremgangsmåde til svampe samt ricotta og parmesan fritter – se billede i bunden af bloggen:
- Svampeblanding:
- Frem med en pande. Tilsæt en slat olivenolie, smør og hvidløg på middel varme.
- Steg ca. 1 min. og tilsæt svampe, chili og timian.
- Smag til med salt og peber og tilsæt 1 dl kogende vand
- Lad koge 8-10 min eller indtil det hele er dejligt blødt
- Smag igen til, evt. mere timian
- Hold retten lun på meget svag varme i ovnen, hvis nødvendigt
- Tilbered imens fritterne:
- Rør ricotta-osten indtil den er blød
- Tilsæt æg og lidt lemonskal og rør godt rundt
- Tilsæt sesammel, 3 spsk. pofiber, HUSK, parmesanost, muskatnød, salt og peber og rør godt rundt igen
- Lad dejen hvile i 10 min. Den skal være godt fast. Ellers tilsættes 1 ekstra spsk pofiber og omrør dejen godt
- Varm en god portion kokosolie på en pande på medium varme
- Læg skefulde af dejen på panden i klatter, glat ud, så du får små runde, ikke for tykke “klatter”. Dyp evt. en ske ned i fedtstoffet og glat med skeen. Det går meget nemmere
- Steg i alt i ca. 3 min. på hver side, eller indtil de er gyldne. Lad dem sætte sig godt på panden og vær forsigtig, når du vender. De går nemt i stykker
- Læg evt. over på fedtsugende papir indtil servering
- Servering – som helst skal foretages med det samme:
- Tilsæt svampeblandingen persille og nogle dryp lemon saft og rør godt rundt
- Fordel svampeblandingen på tallerkner og læg fritterne ovenpå
- Eller vent med at tilsætte persille og lemon saft indtil servering og hold svampe og fritter lune i ovnen hver for sig på svag varme. Fritterne vil dog nok miste noget af sprødheden
Broccomole:
Ingredienser:
- 1 broccoli, inkl. stokken, som er renset for grimme knolde
- 1 moden avocado
- 1 (f.eks. mild rød) chili, hakket fint
- 3 spsk creme fraiche 38%. Start med 2 spsk og tilsæt evt. mere efter blending
- 1 fed hvidløg, hakket fint
- Saften af 2 lime-frugter. Start med en lime-frugt
- 1/2 tsk cayennepeber / paprika
- 1 løg, hakket meget fint
- Salt og peber
Fremgangsmåde til broccomole:
- Kog vand i en gryde
- Del broccolien i stængler og “hoveder”
- Når vandet koger, tilsættes de groftskårne broccoli-stængler. De behøver længere tid end hovederne. Efter ca. 5 min. kogning, tilsættes hovederne. Kog 5-10 min. Det må gerne være godt mørt
- Op i en si, så broccolien kan dryppe/dampe/køle af
- Alle ingredienserne op i en stor røreskål (undtaget det hakkede løg, men frit valg, hvis man hellere vil have løget helt blendet ud, i stedet for at tilsætte et småt skåret løg til sidst)
- Hele balladen blendes med stavblender til du har en lækker cremet masse
- Tilsæt det finthakkede løg
- Smag nu på herligheden og tilsæt evt. mere salt/peber, krydderier, lemon-saft og cremefraiche efter behag
Ingredienser til rødspætter med flødestuvet spinat og blomkålsmos – 4 personer:
- Rødspættepakker:
- 650 gr rødspættefileter
- 300 gr frisk spinat eller 1 pose frossen spinat (optøet og presset fri for væde)
- 25 gr. smør
- 1 dl fløde
- 100 gr revet parmesan
- salt og peber
- Blomkålsmos:
- 1 helt blomkål
- 1 dl piskefløde
- 100 gr Philadelpia flødeost
- 1 spsk smør
- 1 tsk stødt muskatnød (smag jer frem med lidt ad gangen. For meget muskatnød kan ødelægge en hel ret!)
- salt og peber
Fremgangsmåde til rødspætter med flødestuvet spinat og blomkålsmos:
- Rødspættepakker:
- Opvarm ovnen til 200 gr
- Skyl rødspættefileterne og dup dem tørre i køkkenrulle
- Smelt smør i en gryde ved lav varme og tilsæt spinaten sammen med fløden
- Kog evt. spinaten ind, så der ikke er for meget væde ved
- Tilsæt den revne parmesan ost og rør godt rundt.
- Smag til med salt og peber
- Læg 4 store stykker bagepapir i en bradepande og fordel rødspættefileterne på stykkerne
- Krydr med salt og peber
- Læg den stuvede spinat ovenpå
- Luk pakkerne og sæt dem i den varme ovn i ca. 20 min.
- Blomkålsmos:
- Kog vand i en gryde
- Skær blomkålen i mindre stykker. Skær også stokken i meget små stykker. Ingen grund til at smide dem ud.
- Kom blomkålen i gryden i det kogende, letsaltet vand og kog i 6-8 minutter
- Hæld over i en si og lad dampe godt af
- Mos blomkålen med fløde, ost og smør – eller blend med stavblenderen
- Smag til med salt, peber og muskatnød
- Servering:
- Læg evt. mosen over i et fad og hold lun på svag varme i ovnen, såfremt man ikke er helt klar til spisning. Mosen kan sagtens lunes/gratineres i ovn dagen efter. Evt. med et tyndt lag revet ost henover. Mums 🙂
Så går vi i gang 🙂
Dagens LCHF indkøb:
Kursisterne arbejder målrettet:
Inden vi gik i gang med selve madlavningen, blev der heldigvis tid til en god lang snak om LCHF kosten.
Har du spørgsmål om LCHF kosten eller mangler du inspiration til at komme i gang med denne lækre slankende mad, så kontakt mig – se også her
KH Vibs 🙂